Vinea Kumšt Moštu se šesti druhy Viney

Kategorie: NÁPOJE, Sycené nealko nápoje

Vinea ve spolupráci s šesti českými, moravskými a slovenskými vinaři lidem v Čechách a na Slovensku připomene tradici hroznového moštu – prvotřídního lokálního produktu. Jeho pití má spoustu benefitů a vedle vína je dalším ekonomickým pilířem, o který se mohou čeští vinohradníci a vinaři do budoucna opírat. Po letošním podzimním „moštobraní“ vznikne degustační sada Vinea Kumšt Moštu se šesti druhy Viney – každá z jiného vinařství a odrůdy vinné révy. Prémiové sady budou k dispozici v omezeném množství ve vybraných prodejních kanálech a reprezentují kampaň „Kumšt Moštu – příběhy vinic“. Ta podpoří tradici lokálního vinohradnictví a představí, jak vypadá rok vinaře a jeho cesta k hroznovému moštu.

Vinea se v projektu v České republice spojila s Biovinařstvím Marcinčák z Mikulova, Vinnými sklepy Kutná hora a Strážnickým vinařstvím Žerotín. Na Slovensku je to pak řemeslné vinařství Brhlovce, sopečná vinice Čajkov a Vinařství Bažalík ze Svätého Juru. „Hroznový mošt se v poslední době vrací zpět do obliby a my společně se značkou Vinea tenhle trend ještě posílíme. Bereme to trochu jako sport a soutěž mezi námi vinaři a doufáme, že to lidi bude také bavit. Jsem moc zvědavý, který druh jim nejvíc zachutná. Je to jako v případě vína – každý z šesti druhů Viney získá charakter daný vinicí, kde se vinná réva pěstuje, a její odrůdou. A tak jako u vína je skvělé, že každému chutná trochu jiný druh“ vysvětluje vinař Petr Marcinčák, který hospodaří na 110 hektarech bio vinic v jihomoravském Mikulově.

“Vinea, podobně jako Kofola, je nadčasový nápoj vytvořený našimi předky. Je to moderní prémiová limonáda s vysokým podílem hroznové šťávy, dochucená extraktem z černého bezu. Když ji v roce 1973 lidé z Vinařského závodu v Pezinku namíchali, zřejmě netušili, že stvořili nápoj, který přetrvá desítky let a přesně zapadne do trendů 21. století. Segment prémiových limonád dnes rychle roste, protože lidé chtějí pít nápoje s vysokým podílem přírodních surovin. Patří do něj třeba limonáda Targa Florio ze sicilských pomerančů. Kofola ji uvedla na trh letos na jaře a prodeje během pár měsíců vysoce předčily očekávání. Vinea jde po této cestě již skoro padesát let a je stále v nejlepší kondici,“ upozorňuje Ľubica Mieresová.

Limitaná edice Vinea v degustační sadě Vinea Kumšt moštu je skutečný přírodní nápoj s obsahem 30 % hroznového moštu. Je zcela bez přidaného cukru, hroznový mošt se pouze doplní o šťávu z ovoce a výluh z bylinek, které nápoji dávají jedinečnou chuť. Vineu Kumšt Moštu na svých sociálních sítích představují také herečky Mária Bartalos a Sabina Rojková. Postupně provádějí fanoušky celým procesem výroby vinného moštu a celou kampaň ukončí zářijovým “moštobraním” při sklizni vína přímo na vinicích. Na sociálních sítích obou hereček se v těchto týdnech postupně zveřejňuje 8 videí, v nichž představí jednotlivé vinice, vinaře i samotný produkt. Vše lze sledovat i na sociálních sítích značky Vinea:

Po podzimním „moštobraní“ na vinicích se čerstvý hroznový mošt zpracuje a degustační sady půjdou v limitovaném množství do pečlivě vybraných distribučních míst. V sadách s lahvemi 0,25 ml bude možné ochutnat šest druhů Viney z odrůd Ryzlink Rýnsky, Solaris, Svatovavřinecké, Frankovka, Pesecká leánka a Svatovavřinecké rosé.

Výroba hroznového moštu

Hroznový mošt se vyrábí z vinných hroznů, které se odstopkují a šetrně vylisují. Šťáva se pak nechá odkalit a přes pasterizátor se napustí do lahve. Během výroby nedochází ke kvašení a nápoj tedy neobsahuje žádný alkohol – je vhodný pro děti, těhotné i kojící ženy. V hroznech navíc najdeme draslík, vápník, železo, hořčík, fosfor, sodík, zinek a další minerály. Obsahují také vitamíny A, B1 a B2.

Podnikání s respektem k přírodě

Pro Kofolu jsou lokálnost a udržitelnost klíčové principy podnikání. Vycházejí z osobní filozofie majitele společnosti Jannise Samarase. Kofola tak například zorganizovala bio certifikaci Rajecké doliny, odkud pochází její pramenitá voda Rajec a kde si pěstuje vlastní bylinky do nápojů a chová včely. A na obzoru je bio certifikace dalších lokalit okolo klíčových vodních zdrojů, tentokrát v České republice. Udržitelnost se ale prolíná celým životním cykle výrobků Kofoly. Surovin, ze kterých vznikají nápoje, ale i technologií výroby a způsobu dopravy. „Mým velkým cílem je dostat udržitelné uvažování do každodenního chodu firmy, do každého jednotlivého rozhodnutí – od omezení jednorázových mlíček do kávy v kancelářích až po ochranu vodních zdrojů v našich regionech. A věřím, že jen dlouhodobá kontinuita v těchto snahách a postupné krůčky zajistí trvalé výsledky,“ říká Jannis Samaras, majitel Kofola ČeskoSlovensko. Vinea do tohoto konceptu jasně zapadá: podporuje pěstování tradiční české zemědělské suroviny a prosperitu českého vinohradnictví a vinařství.

 

Základní informace

Výrobce/distributorKofola Československo a.s. Nad Porubkou 2278/31a 708 00 Ostrava - Poruba
ZnačkaVinea Kumšt Moštu
WWWhttp://www.kofola.cz
Gramáž / objem spotřebitelského balení6 ks
Datum uvedení na český trh8/2021

Kolekce vín Velká Slípka

Velkobílovičtí vinaři o.s. Krátká 88 691 02 Velké Bílovice

Nová Pepsi Vanilka

Mattoni 1873, a.s. Horova 3, 360 21 Karlovy Vary

Superovocné sirupy Jupí!

Kofola Československo a.s. Nad Porubkou 2278/31a 708 00 Ostrava - Poruba

Pramenitá voda Rajec BIO

Kofola Československo a.s. Nad Porubkou 2278/31a 708 00 Ostrava - Poruba

Kofola MéněVíce s nižším obsahem cukru

Kofola Československo a.s. Nad Porubkou 2278/31a 708 00 Ostrava - Poruba